Podrška proizvođačima tradicionalnog sira

Bez autora
May 14 2017

Proizvođači tradicionalnog sira ove godine će prvi put dobiti finasijsku podršku od Ministarstva poljoprivrede. Na taj način, kako je saopšteno na radionici u Bijelom Polju, želi se stimulisati proizvodnja sira što je posebna šansa za crnogorske proizvođače. Proizvođače iz Bijelog Polja sa kriterijumima za ostvarenje premije upoznali stručni saradnik za selekciju stoke u Regionalnom centru, Momo Kuveljić i veterinarski inspektor u Upravi za bezbjednost hrane veterinu i fitosanitarne poslove Saša Đurović. Pravo na ovaj vid podrške pored stočara koji predaju mlijeko registrovanim mljekarama i sirarama imaju i poljoprivredni proizvođači koji vrše preradu mlijeka na sopstvenom gazdinstvu uz uslov da su za tu djelatnost registrovani kod Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove te da su registrovani za proizvodnju tradicionalnih proizvoda ili su uključeni u proceduru dobijanja sertifikata za neku od šema kvaliteta, rekao je Kuveljić.

Podrška proizvođačima tradicionalnog siraProizvođači tradicionalnog sira ove godine će prvi put dobiti finasijsku podršku od Ministarstva poljoprivrede. Na taj način, kako je saopšteno na radionici u Bijelom Polju, želi se stimulisati proizvodnja sira što je posebna šansa za crnogorske proizvođače.

Proizvođače iz Bijelog Polja sa kriterijumima za ostvarenje premije upoznali stručni saradnik za selekciju stoke u Regionalnom centru, Momo Kuveljić i veterinarski inspektor u Upravi za bezbjednost hrane veterinu i fitosanitarne poslove Saša Đurović.

„Pravo na ovaj vid podrške pored stočara koji predaju mlijeko registrovanim mljekarama i sirarama imaju i poljoprivredni proizvođači koji vrše preradu mlijeka na sopstvenom gazdinstvu uz uslov da su za tu djelatnost registrovani kod Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove te da su registrovani za proizvodnju tradicionalnih proizvoda ili su uključeni u proceduru dobijanja sertifikata za neku od šema kvaliteta“, rekao je Kuveljić.

Prema njegovim riječima  ukoliko poljoprivredni proizvođači  žele da ovaj vid iskoriste na najbolji mogući način neophodno je da izvrše registraciju kao proizvođači tradicionalnih proizvoda. Propisima je dozvoljeno  pojedincima ili grupi  proizvođača daupute zahtjev za registraciju.

Zainteresovana gazdinstva  treba da posjeduju  uslovnu prostoriju u sastavu kuće, nekog drugog objekta ili dvorištu ali nikako  u sastavu štale. Prostorija mora  biti obložena  pločicama ili da zidovi budu premazani masnom farbom, da posjeduje  vodu i lavabo uz zavidan nivo higijene.

Mnogi proizvođači su već izrazili interesovanje  da svoja gazdinstva prilagode novim uslovima kako bi na taj način podigli kavilitet proizvoda i obezbijedili finasijski stimulans,kaže Kuveljić.

„Biće potrebno vremena i sredstava kako bi proizvođači ispunili navedene uslove“, smatra Salum Hasković vlasnik pedeset krava muzara i dvjesta ovaca.

On očekuje neravnopravnu borbu za tržište sa velikim poljoprivrednim sistemima ali smatra da je šansa data koju poljoprivrednici moraju iskoristiti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik